Skip to main content

Met de seizoenen kan je perfect reflecteren op jouw ontwikkeling. Elk seizoen heeft zijn eigen ritme en karakter. De lente gaat over het wortelen en ontkiemen van vernieuwing. De zomer over het rijpen en vol in het licht staan. De herfst over zowel consolidatie als langzaam terugtrekken. En de winter over het loslaten en ogenschijnlijke rust. Terwijl bij veel mensen de focus ligt op (continue) groei, wordt groei in de natuur juist afgewisseld met terugtrekken en verstilling. En juist die afwisseling geeft jouw ontwikkeling meer mogelijkheden en een stevig fundament.

(on)natuurlijk ritme

De energie van de seizoenen komt door ons heen. Dus al die knoppen van nieuw leven die je nu in de bomen ziet, staan bij jou ook op springen! Door in elk seizoen structureel aandacht te besteden aan dat wat er dan speelt stap je in jouw natuurlijke ritme en krijg je zicht op alles wat zich al binnenin jou afspeelt maar aan je aandacht is ontschoten.

Tegenwoordig is het heel makkelijk om juist in een onnatuurlijk ritme te komen. Door alle (technische) ontwikkelingen zijn er steeds minder grenzen aan wat we wanneer doen. Met een laptop kunnen we in de nacht door blijven werken, met whatsapp is het geen moment stil meer en op social media worden vooral groei en nieuwe dingen  beloond.  Je maakt plannen, organiseert van alles en nog wat en met doorzettingsvermogen krijg je veel voor elkaar;

Maar het voordeel van veel voor elkaar krijgen, komt natuurlijk niet zonder nadeel. Door continue aandacht voor groei, resultaten en eigen invloed loop je jezelf snel voorbij en brand je makkelijk op. En door te leven vanuit wilskracht mis je een groot deel van je potentieel. Alles wat ‘door je heen’ wil komen krijgt weinig kans.

Stap in jouw natuurlijke ritme

Het heeft nut om soms uit je huidige ritme te stappen. Om je plannen, verwachtingen en dagelijkse activiteiten te laten vallen en terug te vallen op het ritme van de natuur. Om te reflecteren op wat er door jou heen wil komen. Wat begint er te groeien? Wat is aan zijn einde? En wat vraagt het van jou om dat proces te helpen? Antwoorden krijg je niet door er hard over na te denken, maar juist door te vertragen en benieuwd te zijn wat er opkomt.

Je kan natuurlijk elke dag zo leven maar waarschijnlijk is dat een brug te ver. Gelukkig geeft de natuur een mooie leidraad om periodiek in het natuurlijk ritme te stappen: de seizoenen. Neem in elk seizoen een moment waar je alles loslaat en reflecteer met de energie van het seizoen. Om je op weg te helpen schrijven wij het komende jaar in elk seizoen een blog met vragen voor reflectie. Zodat jij ook gebruikmaakt van de flow van het seizoen. Hieronder staat de reflectie voor de lente. Enjoy!

Oefening: lente reflectie

Hieronder staat een korte tekst over de energie van de lente met daaronder enkele reflectievragen. Zoek een rustig plekje op (in de natuur!) en neem de tijd om al je verantwoordelijkheden los te laten en je gedachten tot rust te laten komen.  Als je tot rust bent gekomen lees je de onderstaande tekst rustig door. Soms helpt het om de tekst zelfs twee of drie keer te lezen. Lees daarna de vragen en wees benieuwd naar wat er opkomt.

Stap 1: lees deze tekst over de lente

De kiemen die zich in de winter in jou rustig hebben ontwikkeld komen in de lente naar boven. Opgebouwde energie wil naar buiten. Jouw groeiperiode begint hier en er ontstaan nieuwe beloften en verwachtingen over wat jij allemaal kan. Dat klinkt mooi, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Nieuwe kiemen zijn nog kwetsbaar. Zie het als die eerste dunne sprietjes uit de zaadjes. Ze hebben aandacht nodig en te snel groeien levert een onstabiele basis op. Besteed dus veel aandacht aan het wortelen, dat is de basis die voor veerkracht zorgt. Jouw groei in het voorjaar vergt dus dosering. Ontwikkel de kiemen niet te snel en niet te langzaam. Deze fase vraagt dat je de kiemen niet wilt controleren. Het gaat meer over het creëren van de voorwaarden en interesse in wat er ontstaat.

Het is ook een spannende periode, in de loop van het voorjaar zullen de eerste confrontaties met de buitenwereld ontstaan. Jouw nieuwe gedachten en ontwikkelingen worden getest.  Wees daar voorzichtig mee. Een kwetsbare kiem hoeft nog geen storm aan te kunnen. Langzaam ontstaat er enthousiasme en bezieling en versnelt jouw ontwikkeling.

Stap 2: reflectievragen

 • Welke kiemen komen er bij jou op? Je hoeft ze niet specifiek te beschrijven. Iets voelen is voldoende.
 • Wat kan je doen om de kiemen te laten wortelen?
 • Hoe blijf je bij de bron en gaan jouw verwachtingen niet met de kiem aan de haal?
 • Welke gewoontes helpen de groei van de kiemen?
 • Welke gewoontes maken dat de kiem mogelijk smoort?
 • Met wie ga je de ontwikkelingen bespreken en met wie niet?
 • Als er al meer helderheid is:
  • Wat is jouw droom?
  • Hoe ga je de ontwikkelingen in de wereld zetten?
  • Hoe blijf je volhardend?
Verder de diepte in? Ga mee op de lente seizoensdag 23 april

Wil jij actief stilstaan bij jouw ontwikkeling in het voorjaar? Doe dan mee met de voorjaarsdag op 23 april. Alle info vind je via deze link.

Zelf verder lezen over het ritme van de natuur? Check het boek Leven & werken in het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt

Ik wil meer weten over de seizoensdagen

Inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en natuur in je mailbox?

X