Skip to main content

Over Back to the Wild

Sinds 2016 biedt Back to the Wild retreats voor iedereen die op een down to earth manier met zichzelf de diepte in wil. Naast retreats met open inschrijving bieden we voor de zakelijke markt ook op maat gemaakte trajecten voor teams. We werken samen met lokale gidsen en ervaren begeleiders en nemen je mee naar de meest stille en afgelegen natuurgebieden in Europa en Nederland.

Retreats

Met onze retreats in de rauwe natuur krijg je inzicht in wat er speelt in je leven, waar het wringt, wie je bent en wat je eigenlijk wilt. Telefoons, horloges, camera’s, je werk, stress en gedoe laat je allemaal achter. Zonder ruis kan eindelijk opkomen wat nodig is. Dat wat onder alle prikkels van het leven verstopt ligt en waar je met een strand- of boswandeling niet bijkomt.

Wij creëren de ideale omgeving om met jezelf aan de slag te gaan. Afstand nemen, verbinden, voelen, reflecteren en leren vertrouwen op jezelf en het leven. Wat we ook doen is het faciliteren van een ervaring die jou leert om met ongemak, in welke vorm dan ook, om te gaan. Het ongemak waardoor je steeds terugkomt in jouw comfortzone en vaste patroon. In de wildernis heb je geen controle over de elementen van de natuur. De enige manier om ermee om te gaan is acceptatie. Deze ervaring maakt het een stuk makkelijker om met ongemak in het dagelijks leven te dealen.

Het maakt niet uit of je meegaat om privé redenen of als onderdeel van een leiderschapstraject: de wildernis in met Back to the Wild kan levensveranderend zijn. Het heeft op al onze deelnemers, zowel privé als zakelijk, een diepe impact gemaakt. Afhankelijk van je intentie bereik je resultaten zoals:

  • keuzes worden makkelijker om te maken;
  • meer balans tussen werk en privé;
  • makkelijker afscheid nemen van dingen die geen energie geven;
  • meer plezier in het leven.

Back to the Wild biedt een unieke combinatie van een back to basic ervaring met diepgang, een programma op het ritme van de natuur en veel ruimte voor jouw eigen ervaring (geen ‘zo moet het’ manier). Dit allemaal onder begeleiding van down to earth begeleiders. De impact van jezelf terugtrekken in de natuur hebben wij zelf ervaren. De wildernis is onze grootste vriend, spiegel en medicijn. Wij hebben expertise in onder andere gedragsverandering, transformatie, systemisch werk, meditatie en ademwerk. Zo ontstaat een rauwe back to basic ervaring met inhoud en impact.

Over het team

Thijs Visser

Oprichter & begeleider

Van kinds af aan ben ik al gek op de natuur en was ik zo vaak als het Nederlandse weer dat toeliet buiten. In stilte in het bos, bovenop een berg of kite surfend in zee voel ik me op m’n best. Ik kan er echt mezelf zijn. Gewoon ook even mijn kop leegmaken. Maar zoals dat bij veel mensen gaat, zat ik toen ik ouder werd vaker in een kantoortuin dan in een echte tuin. Het begon aan me te knagen dat ik vooral bezig was met dat wat moest en niet met wat ik wilde. Ik miste een gevoel van vrijheid. In 2015 besloot ik het roer letterlijk om te gooien.

Ik vertrok naar Kaapstad en zeilde in twee maanden naar Sint Maarten. Dat zijn 61 dagen waarin je niks doet. Er is geen internet, geen telefoon, geen werk. Kortom, geen afleiding. Ik werd teruggeworpen op mezelf en het ritme van de wind en de oceaan. Ik was écht in het hier en nu. Genoot van wat ik zag en wat ik voelde. Nam afstand van alle ruis in het leven en kwam daardoor terug bij mezelf. Het was de gelukkigste periode uit mijn leven. Ik vertrouwde 100% op mezelf. Ik maakte de juiste keuzes en de juiste mensen en dingen kwamen op mijn pad. Alles ging in flow. Wat ik daaruit geleerd heb, is dat de natuur een krachtig middel is om een transformatie in gang te zetten. Het gaf mij het lef om te vertrouwen op mijzelf en op het leven.

Ook ben ik trainer op het vlak van organisatie- en gedragsverandering en begeleid ik teams tijdens verandering. Doordat ik scherp ben in mijn observaties, voel ik heel goed aan wat een individu of groep nodig heeft.

In 2016 heb ik samen met Peter, mijn jeugdvriend die ik al sinds mijn 12de ken, Back to the Wild opgericht. De impact van je terugtrekken in de natuur wilden wij anderen ook laten ervaren. Mijn rol als begeleider is simpel: ik voel aan wat nodig is om iedereen zichzelf te laten ontdekken en zijn eigen proces te laten ervaren. Ik heb een sterke antenne voor wat er binnen een individu en groep gebeurt. Ik observeer, kijk zonder oordeel, stel prikkelende vragen en bied ondersteuning wanneer dat nodig is. De natuur doet de rest. Het is gaaf om te zien dat mensen na een retreat bij Back to the Wild zich vaak realiseren dat ze een keuze hebben in het leven en de consequenties daarvan aan durven gaan. En dat teams, al is het ‘maar’ een sessie van 3 uur, echt anders vertrekken dan ze aankwamen. Daar doe ik het voor!

Peter Melis

Oprichter & begeleider

De natuur is ontzettend belangrijk voor me. Ik vind er inspiratie, energie en verbondenheid met de wereld om mij heen. Ik vind er rust wanneer m’n hoofd vol zit en ik vind er troost als ik me verdrietig voel. De natuur heeft mij geholpen om zowel mijn pieken als dalen te omarmen. Mijn beweging was om de dalen niet te willen voelen en weg te drukken. In de natuur heeft alles een functie. Ik heb geleerd om dat ook in mijn eigen leven zo te zien.

Toen Thijs met zijn zeilboot van Kaapstad naar Sint Maarten zeilde, zat ik in Nicaragua. Ik leefde twee maanden buiten in een hangmat in een community. Daardoor was ik veel bezig met natuur, spiritualiteit en verbinding. De impact die dat op mij had was dat ik mezelf over kon geven aan het leven. Ik leefde vanuit rust, ontspanning en vertrouwen. Toen Thijs zei: “moeten we hier niet iets mee?”, heb ik geen moment getwijfeld. Het klopte gewoon.

Mijn rol als begeleider is om een open ruimte te creëren waarin alles er kan en mag zijn. Dat doe ik door intuïtief te voelen wat nodig is om die ruimte te laten ontstaan. Soms is vertragen en verstillen genoeg. Soms geef ik ondersteuning door het delen van inzichten, te luisteren of een knuffel. Als begeleider heb ik een diep vertrouwen dat de natuur uiteindelijk de deelnemer geeft wat nodig is. Het is echt fantastisch om dat iedere keer weer te zien gebeuren. Mijn vertrouwen in de kracht van de natuur groeit elke keer verder.

Mijn eigen ontdekkingsreis in het leven is iets waar ik veel plezier aan beleef, en vaak genoeg is dit ook confronterend. Ik ben groot fan van kou en ademwerk en rondde in 2022 de opleiding tot Wim Hof instructeur af. De verbinding tussen lichaam en geest fascineert me; lichaamsgerichte therapie helpt mij om dit contact te versterken. Ook volg ik geregeld zelf retreats over thema’s als natuurconnectie, (zelf)liefde, intuïtieve ontwikkeling of energiewerk. Leraren en inspiratiebronnen van me zijn onder andere John P Milton, Jon Young, Burgs en Jan Geurtz.

Naast Back to the Wild zet ik mij als dagvoorzitter in om de energietransitie te versnellen. In 2019 heb ik mijn eigen Tiny House gebouwd waarmee ik in een community woon. Alles wat ik in mijn leven doe is op een bepaalde manier met elkaar verbonden: net als in de natuur.

Liselotte van Steenis

Begeleider

Ik sta met één been in de corporate wereld en met één been in de wereld van yoga, meditatie en zingeving. Ik vind het te gek om deze twee werelden op een authentieke, directe en liefdevolle manier bij elkaar te brengen. Dit doe ik als consultant bij adviesbureau Turner en als oprichter van YogaLise, waarmee ik yogaworkshops en leiderschap retreats organiseer. Als ik zelf even niet lekker in mijn vel zit is de oplossing simpel: zet mij in een bos en laat mij een nachtje op de grond slapen. Moeder Aarde doet de rest.

Thoralf Rumswinkel is de gids en één van de begeleiders tijdens de leiderschapsreizen van Back to the wild in Noorwegen

Thoralf Rumswinkel

Lokale gids in Noorwegen

Ik ben geboren en getogen aan de voet van de Beierse Alpen. Verbinding met de natuur is voor mij daarom de normaalste zaak van de wereld. Inmiddels woon ik al jaren in Nord-Østerdalen, middenin de uitgestrekte wildernis. De ruige Noorse natuur is mijn vriend, leraar, uitdager en genezer in mijn dagelijks leven. Het is mijn doel om dit ‘goede medicijn’ te delen met anderen: je onderdompelen in de natuur, ermee verbinden, het ervaren van een echte community en persoonlijk te groeien.

Guido van der Krabben

Begeleider

M’n hele leven ben ik al een buitenmens. Als klein jongetje ontdekte ik met de scouting de Loonse en Drunense Duinen, nu woon ik samen met mijn vriendin middenin de natuur op een woonark. De natuur geeft me rust, laat me op een andere manier nadenken en ik kom er tot mezelf. Ik hou ervan om mijn eigen bewust-zijn te vergroten om zo patronen te herkennen en te beseffen welke keuzes ik kan maken. En die vervolgens ook te maken én te leven. Dit proces faciliteren bij anderen is me op het lijf geschreven en ik geniet daar intens van.

Bastiaan Veenman

Lokale gids in Spanje

Samen met mijn vriendin Jorien zocht ik een paar jaar terug een plek waar ik écht in contact met de natuur kon leven. Uiteindelijk kwamen we op onze zoektocht in Spanje terecht. We hebben daar nu een stuk land waar we een regeneratieve boerderij aan het creëeren zijn, samen met ons zoontje Simon. Ik ben de gids voor de Mountain Trail. De bergen zijn iets magisch voor mij. Iets zo groots waar ik enorm respect voor heb, en waardoor alle zorgen of problemen ineens heel klein worden. Het geeft mij daardoor veel rust.

Meer informatie aanvragen

    Vul dit formulier in of bel Thijs (06 - 402 797 28) voor meer info.

    X