Skip to main content

Onderstaande blog is geschreven door Thijs, één van de oprichters van Back to the Wild.

Het verdragen van ongemak en persoonlijke ontwikkeling horen wat mij betreft onmiskenbaar bij elkaar. Maar het verdragen van ongemak wordt steeds lastiger. Het aantal prikkels van je omgeving wordt steeds groter, waardoor er weinig ruimte is voor (extra) ongemak. En er zijn steeds meer mogelijkheden om ongemak weg te poetsen. Lees hier waarom het verdragen van ongemak zo lastig is én zo belangrijk is.

Om te beginnen: natuurlijk houd je niet van  ongemak. Je wilt je lekker, comfortabel voelen. Dat kost namelijk het minste energie en levert het beste gevoel op. En vanuit de evolutie is dat nog goed voor je overlevingskansen ook. We zijn dus geprogrammeerd om, als het mogelijk is, in onze comfortzone te blijven en zo weinig mogelijk ongemak te ervaren.

In je leven heb je daarom (onbewust) allerlei manieren ontwikkeld die jou helpen om zo snel mogelijk ongemak te verminderen. Zie het als een automatische reactie terug naar je comfortzone. Je pakt je telefoon, lacht moeilijke momenten weg en gaat harder  werken. Het zijn allemaal voorbeelden. Maar intens sporten kan ook een manier zijn om te vluchten van de werkelijkheid.  Zo weet ik dat als ik te hard werk of te intens sport, ik bezig ben om ongemak weg te drukken.

Dit wegdrukken doet iedereen. Ja, zelfs als je helemaal genoeg hebt van de manier waarop het nu gaat of als je ongelukkig wordt van je huidige situatie. Je wilt misschien helemaal niet naar je comfortzone grijpen, maar je doet het toch. Dat is niet slecht, dat is normaal. Maar het is wel lastig als je juist wilt veranderen. Want bij elke (persoonlijke) verandering ga je ongemak ervaren en doe je een stap buiten je comfortzone.

Verdragen van ongemak

De kunst is om het ongemak dat je voelt te verdragen. Door te verdragen, schiet je niet terug naar je comfortzone. Maar dat valt niet mee. Bij ongemak ontstaat namelijk stress en angst. Je bloeddruk gaat omhoog en spieren spannen zich aan. Hierdoor word je minder open (want er is meer focus). En nog een nadeel: het gebeurt niet continu een klein beetje, maar wordt heftiger naarmate je meer ongemak ervaart.

Ik moet dan denken aan die stiltes die er vroeger vielen tijdens een date. De eerste seconden kon ik prima hebben. Maar een paar seconden later werd het zo ongemakkelijk dat ik toch maar weer een onzinnige vraag stelde. De avond werd er niet beter op, maar op dat moment verlichte die vraag wel het ongemak. Voor een normale avondvulling is het prima, maar als ik meer zou willen, bijvoorbeeld een diep of magisch gesprek, dan werkt zo’n vraag juist averechts. Dan had ik die paar extra seconden moeten verdragen totdat er iets echt kwam. Het hoeven dus geen grote ongemakkelijke momenten te zijn, een beetje ongemak kan al genoeg zijn om jouw ‘ga terug naar af’ te triggeren.

Als je dus écht een keer die stap wilt maken, dan moet je jouw ongemak kunnen verdragen. Voelen dat je uit je comfort zone stapt én er blijven. En het goede nieuws is, al dat ongemak verdwijnt weer. Uit onderzoek blijkt dat zelfs de meest intense emotie maar twee minuten duurt…  Dat betekent niet dat het leuk is, maar wel dat je invloed hebt op je neigingen om terug naar je comfortzone te gaan.

Gelukkig kun je het omgaan met ongemak op ongelofelijk veel verschillende manieren trainen. Stapje voor stapje. Binnenkort zal ik een blog schrijven over de manieren om dat te doen.

Veel prikkels maakt omgaan met ongemak lastiger

In het huidige drukke leven zijn er veel makkelijke manieren om ongemak weg te drukken. Je telefoon waar je altijd even op kunt kijken, alcohol en feestjes, werk, je druk maken om iets anders. Veranderen vraagt dus om continue ‘nee’ te zeggen tegen al die neigingen om ongemak weg te drukken, en dat kost energie. Echt aan de slag gaan met jezelf in een omgeving met veel afleidingsmogelijkheden, is behoorlijk lastig.

Dat is één van de redenen waarom we met Back to the Wild de natuur in trekken. Even weg van alle afleiding. Je wordt je veel meer bewust van je neigingen om richting je comfortzone te bewegen én je hebt minder prikkels om afleiding te zoeken. En daarbij: de natuur heeft een magie waardoor het überhaupt makkelijker wordt om ongemak te verdragen. De natuur doet het namelijk altijd met wat er is, en dat helpt jou om je ook over te geven aan dat potentiële ongemak.

Oefen de komende tijd eens met ongemak! En dat begint bij het bewust worden van die momenten. Tijdens een vergadering, met vrienden in de kroeg, als je ‘ik vertrek’ kijkt of misschien wel tijdens de ‘gelukkig nieuwjaar’ kussen op je werk.

Benieuwd wat een Wilderness Retreat jou brengt? Check hier meer info of reserveer meteen je plek!

Als eerste weten wanneer onze nieuwe reizen zijn?

X