Skip to main content
Wat is een solo?

Bij een solo breng je tijd alleen door in de natuur. Zonder alle prikkels en afleiding van het ‘normale’ leven. Bij vrijwel alle oude volkeren op de wereld komt de traditie voor om tijd alleen in de natuur door te brengen. Super simpel, en super krachtig. Alleen hoe zorg je ervoor dat je dit zelf kunt doen? In dit stappenplan helpen we je op weg.

Stappenplan

1. creëer alleen-tijd. Zorg dat je een periode echt alleen kunt zijn en niet bereikbaar hoeft te zijn: een uur werkt al, maar liever een halve of zelfs een hele dag
2. pack light. Een kleine rugtas met iets om op te zitten, genoeg te drinken, en eventueel wat simpels te eten. Belangrijk: minimaliseer je afleiding om zo echt te kunnen ‘zijn’. Laat dus achter wat voor jou voor afleiding kan zorgen, zoals je telefoon, een boek, etc.
3. intentie. Het helpt om je bewust te zijn van je intentie: waarom kies je voor deze mini-solo? Wat wens je jezelf toe in deze mini-solo? Het werkt het beste om niet naar de antwoorden te zoeken, maar ze juist op te laten komen. Je kan bijvoorbeeld voor vertrek even gaan mediteren om zo je intentie te ontdekken.
4. kies je locatie. Dit kan in een park zijn, je eigen tuin of balkon, of in een bos. Voorkom dat je naar plekken gaat waar veel mensen zijn, maar het maakt niet uit als je af en toe iemand kunt zien. Als je je locatie hebt gekozen, maak dan een denkbeeldige cirkel van twee of drie meter doorsnede. Je eigen mini-solo breng je door in deze cirkel. Ook dit heeft met afleiding te maken: nu is je leefwereld en dus ook je kans op afleiding beperkt
5. zijn. De rust kan overweldigend zijn, ongemakkelijk zelfs. Juist door bij het ongemak te zijn, kan er ruimte komen voor iets nieuws. Wat dat voor jou betekent, ontdek je vanzelf. Als je merkt dat je vaak in je hoofd zit tijdens je solo, helpt het om je te richten op je zintuigen. Wat zie je, hoor je, ruik je.
6. einde. Wanneer is de mini-solo afgelopen? Het beste is om de eindtijd te baseren op de stand van de zon. Dan heb je geen horloge nodig (afleiding?). Ook kun je iemand anders vragen je op te pikken of bij je langs te lopen als het een bepaalde tijd is.
7. zachte landing. Het helpt om nadat je mini-solo is afgelopen nog wat tijd voor jezelf te nemen. Schrijf wat op, over wat je mee wilt nemen uit je solo of iets wat je juist achter wilt laten, of mijmer nog even na.

Geniet van je ervaring!

Klaar voor meer diepte?

Meerdere keren per jaar organiseren wij solo weekenden. Hierin ben je 24 uur alleen op een plek in de natuur. Meer info vind je via deze link.

Vision quest

Tijd alleen doorbrengen in de natuur staat ook wel bekend als een vision quest. Hierbij ga je alleen de natuur in om een visioen te mogen ontvangen die richting geeft voor je leven.

Video impressie van een 24-uurs solo

Met Back to the Wild organiseren wij solo weekenden waarbij je 24 uur alleen doorbrengt. Ook zit er in de wilderness retreat naar Noorwegen een 24-uurs solo. In het filmpje hieronder krijg je een impressie van de ervaring in Noorwegen.

Ik zat me af te vragen wanneer ik voor het laatst 24 uur alleen ben geweest

Pieter

In de stilte en de schoonheid van de natuur komen de antwoorden vanzelf

Jules

Fantastisch om te ervaren wat er in mezelf naar boven komt door verstilling

Herman
X