Skip to main content

Na de zomer ben je volop in de werkmodus beland. Als het na een drukke week met meetings en deadlines eindelijk weekend is, prop je daarin afspraken met familie, vrienden en sport. Én probeer je nog een gaatje voor jezelf te vinden. Herkenbaar? Ontsnap dan eens echt aan de hectiek en ga zelf Back to the Wild in Nederland. Waar? Ontdek eens het Twentepad, één van onze persoonlijke pareltjes in eigen land. In deze blog helpen we je in drie stappen op weg. Hiermee ben je praktisch voorbereid, maar geven we je vooral tips om de ervaring te verdiepen en de herfst z’n werk te laten doen.

Het Twentepad

Met een lengte van 85 kilometer voert dit pad je door het mooie Twente: de oevers van de rivier de Dinkel, natuurgebied Springendal, historische watermolens, en pittoreske Twentse dorpjes zoals Ootmarsum. Schrik niet van de afstand: je kunt zelf kiezen hoeveel kilometers je gaat doen. Een weekend kan al heerlijk zijn!

Stap 1. Mentale voorbereiding

We weten uit ervaring dat het enorm kan helpen om van tevoren jezelf een paar vragen te stellen. Daag jezelf eens uit om bij sommige antwoorden je af te vragen: ga ik nu voor mijn vertrouwde keus, of kies ik juist iets anders? Misschien dat het juist heel veel kan brengen als je je bekende pad loslaat..

  • Alleen of samen? Heb ik behoefte aan tijd voor mezelf, of wil ik juist mét iemand dit gaan doen?
  • Actief of rustig aan? Ga ik full-pull wandelen, of ga ik juist wat minder kilometers maken met ruimte voor ‘niks’?
  • Afleiding beperken? Neem ik m’n telefoon mee, gebruik ik die en ga ik ook foto’s maken, of is dat alleen maar afleiding?
  • Comfort of basic? Ga ik wildkamperen, of boek ik een camping of B&B?
  • Waarom wil ik dit? Als ik deze vraag drie keer beantwoord, welk antwoord komt er dan op?
  • Is er iets dat ik wil loslaten? Een eigenschap, patroon, overtuiging, relatie of iets anders? De herfst is het perfecte seizoen om bij deze ‘loslaat-vraag’ stil te staan

Stap 2. Praktische voorbereiding

Je kunt de hele route wandelen, maar je kunt ook een gedeelte doen en er een weekend of een dag van maken. Weekendtip: vertrek op vrijdag net iets eerder zodat je al een stukje kan lopen en in het wild kunt slapen. Met OV kan je makkelijk vanaf Almelo of Oldenzaal beginnen, of je parkeert je auto ergens op de route. Op de pagina van Wandelnet vind je een handige kaart om je route en start- en eindpunt te bepalen. Zelf zijn we groot fan van het gedeelte Tubbergen – Ootmarsum en Ootmarsum – Oldenzaal.

Het Twentepad is uniek omdat je langs de hele route paalkampeerplekken hebt. Dit zijn letterlijk palen, waar het toegestaan is om binnen een straal van 10 meter je tent op te zetten. Deze plekken hebben vaak geen faciliteiten, en dus wel de unieke mogelijkheid om helemaal in de natuur op te gaan. Check de site van Staatsbosbeheer voor meer info over paalkamperen, of check de exacte GPS locaties van de plekken langs het Twentepad op deze site. Wildkamperen kan ook als je het nog een stapje avontuurlijker wilt maken, al is dat in Nederland natuurlijk niet legaal. Op het Twentepad kom je genoeg dorpjes tegen om je proviand bij te vullen. Een halve dag aan eten en drinken meenemen is dus meer dan genoeg.

Stap 3. Gaan!

Daar loop je dan. Je bent net de trein uitgestapt en begint aan je eerste kilometers. Rugzak op en met een ondergaande zon in je rug ben je over een bospaadje op weg naar je paalkampeerplek. Nieuwsgierig hoe je je ervaring kunt verdiepen? Een paar mogelijkheden:

  • Langere tijd op één plek blijven zitten – En wat doe je dan? Niet zoveel, dat is het idee :). Het kan helpen op je ademhaling te letten, gedachtes gewoon te laten komen en vooral ook te laten gaan. Door te vertragen en te verstillen kan er van alles opkomen. Relax and appreciate, zoals John P Milton zou zeggen die we eerder dit jaar hebben geïnterviewd.
  • Stilte – Als je alleen bent gaat dit vrij makkelijk, maar ook als je met iemand gaat kun je de stilte opzoeken. Bijvoorbeeld de afspraak dat je op zaterdag de ochtend in stilte is. Bij de lunch kun je dan je ervaring delen met de ander.
  • Zintuigen – Tijdens het wandelen je zintuigen bewust openzetten kan je ervaring enorm versterken. Wat zie je en wat hoor je? Maar vooral ook de zintuigen die je misschien wat minder gebruikt: wat ruik je, en wat voel je? Misschien een stuk op blote voeten lopen? En als laatste kan je natuurlijk ook iets tegenkomen wat het proeven waard is!

Zin om te gaan maar je hebt niet alle camping gear? Mail ons om te laten weten wanneer je wilt gaan en wat je nodig hebt. We lenen graag wat spullen aan je uit!

Wil je meer weten over Back to the Wild en onze reizen? Check dan onze opzet van een week in de natuur of reserveer meteen je plek!

Fotocredits: Nico Kloek, via //wandelfotosite.nl/twentepad/

X