Skip to main content

In april 2022 ging Nicky mee op Wadden Retreat naar Schiermonnikoog. Een paar maanden later stelde ik (Peter) haar een aantal vragen over waarom ze mee op pad ging en wat de impact was, én is. 

P: Waarom besloot je om mee gaan op de Wadden Retreat?

N: Ik heb eerst even getwijfeld. Ik dacht namelijk dat ik behoefte had aan externe inspiratie, een ondernemerskamp wat ik vaker gedaan had. Om verhalen van anderen te horen en hoe zij bijvoorbeeld dingen oplossen. Ik dacht niet dat ik het écht nodig had om ‘met mezelf’ te zijn, zonder afleiding. Mijn vriend was eerder een keer met Back to the Wild op pad geweest en die had goeie ervaringen. Daardoor uiteindelijk toch de knoop doorgehakt om mee te gaan op de Wadden Retreat. Met inpakken ging het stuk ‘alleen maar buiten’ steeds meer leven en kreeg ik er steeds meer zin in.

P: Hoe was de ervaring zelf?

N: Dat waarvan ik dacht dat ik het niet nodig had – even met mezelf zijn – pakte echt heel goed uit. Juist niet inspiratie van buiten, van anderen, maar uit mezelf halen. Op de Wadden Retreat heb ik hele mooie dingen (opnieuw) geleerd. Dat ik mezelf echt een heel leuk persoon vind. Alleen Nicky zijn, zonder dat ik meteen als ondernemer, of als moeder, of als vriendin, of als dochter ergens ben. Zonder verwachtingen van anderen.

Een andere les was een les van Liselotte (één van de begeleiders van het retreat): dat je niet in verbinding kan zijn met een lichaam dat niet aan staat. Ik heb dan ook lang de oefeningen die we in de ochtend deden (dit is een shake-off die geinspireerd is op Chi Qong) thuis nog gedaan. En ik heb nu nog steeds dat ik voor een afspraak of voordat ik ergens naartoe ga daar een korte versie van doe om gegrond te zijn, m’n eigen lijf te voelen.

Ook zat er een oefening in de retreat die heel waardevol was voor me. In deze oefeningen ontdek je hoe de elementen water, vuur, aarde en lucht in jezelf leven. Ik ontdekte hoe ik die elementen allemaal verschillend inzet en waar m’n voorkeur ligt. En dat wat ik soms heel irritant vind bij anderen, in mijn geval vuur, dat ik daar eigenlijk zelf heel veel behoefte aan heb.

Als laatste vond ik de weer elementen heel leerzaam. Echt alles kwam langs: wind, regen, hagel, zon. Het was heel interessant om te zien wat dat met me deed, je kan namelijk niet ontsnappen. De wind maakte mij grappig genoeg heel rustig, omdat ik daardoor veel contact met m’n lijf voelde. Misschien verklaart dat ook wel waarom ik zeilen zo leuk vind, maar ik had er nooit op deze manier over nagedacht. En zodra de zon scheen en de wind afnam, miste ik een stukje comfort. Op die momenten merkte ik op dat mijn energie veel sneller uitvloeide naar andere mensen, en het dus lastiger was om de energie bij mezelf te houden. Juist door m’n ogen dan dicht te doen leerde ik ook in die situatie de energie weer terug te brengen naar mezelf.

P: Wat was de impact na de retreat?

N: De oefening uit de ochtend heb ik vrij lang gedaan en doe ik op momenten nog steeds. Om op die manier in contact te staan met m’n lijf en te vertrouwen op mezelf. Daarnaast het besef dat ik de veerkracht heb dat wat er ook gebeurt ik er wel uit kom. En deze klinkt misschien een beetje cliché, maar mezelf accepteren zoals ik ben is ook echt iets wat is blijven hangen. Verder merk ik dat ik niet zozeer echt dingen wilde gaan aanpassen in de periode na de retreat, maar veel meer goed voor mezelf wilde zorgen. Hiervoor werkte het goed voor me om wat ik in me heb – zoals mijn voorkeur voor het element water – te waarderen en er zo mee om te gaan dat ik daar het beste uit kan halen en balans kan brengen in de elementen op het moment dat het nodig is.

Ook heb ik een paar mini solo momenten georganiseerd voor mezelf in de afgelopen maanden. Als ik bijvoorbeeld een dilemma had voor werk ging ik daar mee zitten in het bos bij mij in de buurt. Dit bevalt me echt heel goed. Ook wil ik nog in m’n eentje gaan kamperen, maar dat is er nog niet van gekomen.

P: Aan wie zou je de retreat aanraden?

N: Eigenlijk denk ik dat iedereen er beter van wordt. Comfortabel zijn met kamperen en in de natuur zijn is natuurlijk nodig, of ervoor open staan dat te ontdekken. En behoefte aan een moment van reflectie, zonder afleiding met tijd voor jezelf. En of je nu een echte vraag hebt of meer wat sluimerende vragen op de achtergrond waar je ruimte aan wil geven, dat kan allebei. Het helpt natuurlijk om open-minded te zijn om deze ervaring ook binnen te kunnen laten komen. En dat je beseft dat je dingen gaat tegenkomen die je eigenlijk niet zocht, of misschien wel niet wilde vinden. Heel veel plezier als je gaat. Zelf zou ik graag nog eens mee willen naar Noorwegen, maar eerst maar even ons huis verbouwen.

 

Is dit retreat iets voor jou? Op deze pagina vind je alle info en data.

Ik wil meer weten over het Wadden Retreat
X