Skip to main content

Guido ging in september 2019 mee met een Wilderness Retreat. Zes weken na thuiskomst zette hij op papier hoe dit z’ n leven veranderd heeft. 

Ik word wakker van het knetterende vuurtje wat zojuist door gids Thoralf is aangemaakt. Het is nog donker en koud maar ondanks dat ben ik al aan het genieten.  Wat een plek! Ik ga mijn warme slaapzak uit en besluit vast te houden aan een voornemen wat ik met mezelf vooraf aan deze reis heb gemaakt; niet veel later neem ik dan ook een duik in het koude meer. Hierdoor fris ik mezelf (letterlijk en figuurlijk) elke dag even op. De mist trekt op, de eerste zonnestralen komen door en de rijp verdwijnt. En als ik me dan vervolgens opwarm met een kop kruidenthee (vers uit het bos) bij het vuurtje kan de dag beginnen. Wow! Wat een moment.

De dag ervoor zijn we met de trein vertrokken vanaf Oslo Airport en in de schemer aangekomen op deze magische plek, midden in het bos, uitkijkend over een meer. Wat een cadeau overigens om met de trein het meer dan prachtige landschap van Noorwegen te mogen doorkruisen. En wat een heerlijke manier om zo ‘je thuis’ achter je te laten om je vervolgens, in het moment, klaar te maken voor een week ‘back to nature’; onder support van twee heerlijke organisatoren, Thijs en Peter, en de lokale gids Thoralf.

Ik voel mezelf vanaf het eerste moment ‘geland’, al heb ik het idee dat nog niet iedereen zover is. Mijn dagen vooraf in Oslo hier zeker aan bijgedragen. Ik stel me open in de gezamenlijke sessies die we hebben en voel dat de groep in de dagen daarna ook loslaat en volledig durft te ‘zijn’.  Ik geniet vooral van de groepsmomenten waarin we de diepgang durven opzoeken en aangaan met elkaar. Onbeschrijfelijke momenten vol emotie, vol in het moment en vol op gevoel. Wat een prachtige krachten komen er vrij als eenieder open gaat. Het is vooral ook de combinatie van activiteiten, het  (actief) ‘zijn’ in de natuur en de momenten die je voor jezelf hebt. Deze zorgen ervoor dat je niet bewust aan jezelf ‘moet’ werken… die momenten komen namelijk vanzelf.

Het is eigenlijk pas weken later dat ik dit schrijf. Terugkijkend op de 6 weken na terugkomst van mijn ervaring is mijn conclusie dat het leven lichter voelt én dat ik een betere focus heb. De focus heeft ook te maken heeft met de aanpassingen van mijn levensstijl vanuit de reis. Nauwelijks nog koffie, minder grote porties eten en dit dan altijd vanuit de basisbehoefte (vers, puur en onbewerkt). Ook start ik mijn dag nog steeds met een kom yoghurt, noten, vezels en gedroogd fruit. Ik mis alleen nog dat zwemmeer op loopafstand van mijn slaapplaats voor een ochtendduik.

Naast die verbeterde focus dus het lichtere leven. Ik sta meer open voor anderen, zie het leven minder zwaar, accepteer mezelf nog meer en kan genieten van mijn ‘omdenk’ momenten.  Ik heb nu bijvoorbeeld lol met mezelf als ik 2 verschillende sokken aanheb, weer de verkeerde rij pak bij de kassa, de file vermijden toch niet de juiste oplossing bleek of als ineens toch die plensbui valt wanneer ik de hond uitlaat.

Ook neem ik bewust meer tijd voor mezelf. Hoe? Door gewoon te doen, te plannen. En dat zit hem in kleine dingen. Bijvoorbeeld door tijdens een wandeling bewust op een plek te  ‘zijn’. Even stoppen, gaan zitten… ervaren… reflecteren…En daarbij terug in mezelf te gaan middels de oefeningen die we hebben geleerd van Thoralf; boven op een berg, midden in een bos met een prachtig uitzicht.

Mijn conclusie is dus eigenlijk dat mijn leven na de reis veel leuker, makkelijk en mooier is geworden. Een prachtige bijkomstigheid na één van mijn mooiste trips. Ik ben trots op mezelf en ‘blessed’ dat ik de ervaring ben aangegaan. Heb jij al geboekt?

Benieuwd wat een Wilderness Retreat jou brengt? Check hier meer info of reserveer meteen je plek!

Fotocredit: Andre Furtado via Pexels

Als eerste weten wanneer onze nieuwe reizen zijn?

X