Skip to main content

Thijs is halverwege 2020 verhuisd. Weg uit Amsterdam, geland in de bossen rond Terschuur. En ja, wat gebeurt er als de afleiding van de stad er niet meer is?

Sinds een paar maanden woon ik in een huisje in het bos. Het grootse cadeau dat ik bij het huis heb gekregen zijn twee kippen. Of beter gezegd, een haan en een hen. Want naast dat zij mij vermaak en eieren opleveren, leer ik ook veel van hen (beiden).

Het mooie van op een plek zonder afleiding te wonen is dat ik met aandacht naar dingen kan kijken. Ik weet inmiddels hoe de koeien op het veld zich gedragen, ik zie elke dag het effect van het seizoen op de natuur én ik weet alle ins en outs van de relatie tussen de haan en de kip. Dat is het mooie, nu ik de tijd heb ga ik de kleine dingen zien die me vroeger niet zouden zijn opgevallen.

Eén ding die me is opgevallen aan de kippen is dat ze ongelofelijk veel tijd besteden aan zichzelf schoonmaken. Ze zoeken een plekje bij het raam (vinden ze gezellig denk ik) en besteden uren aan hun veren. Ze werken stoïcijns door, geen enkel plekje wordt overgeslagen en als het slecht weer is doen ze er gewoon wat langer over. En dat meerdere keren per dag.

Toen ik er afgelopen week naar aan het kijken was, vroeg ik mezelf af: doe ik dat ook? Maak ik ook ook zoveel tijd voor mezelf vrij? En doe ik dat net zo vastberaden zoals zij? Moet alles daarvoor wijken of doe ik het als ik een momentje over heb?

Ik besefte me dat iets voor mezelf doen wat niet direct iets oplevert vaak net wat te gehaast gaat. Zoals een wandeling als ik aan het werk ben of luieren op de bank als ik ook een boek kan lezen. Alsof het altijd aan iets concreets moet bijdragen, tastbaar moet zijn. In kippentaal: ik moet er wel sneller van rennen of toch een beetje door kunnen vliegen. Ik realiseerde me dat de tijd voor mezelf veel meer een geïntegreerd onderdeel van mijn dag mag zijn. Niet als een cadeautje voor mezelf, niet iets om trots op te zijn, maar iets dat ik ‘gewoon’ doe. Die inzichten kreeg ik alleen maar door naar de kippen te kijken, dank 😊.

Het einde van het jaar is in zicht en dus een goed moment om eens terug te kijken. Hoe zit het met jou? Besteed je genoeg tijd aan jezelf? Lukt het ook als er anderen dingen voor moeten wijken? Doe je het dan gehaast of neem je er de tijd voor? Moet het direct wat opleveren of is plezier hebben genoeg? Is er nog achterstallig onderhoud?

Denk er eens over na en vraag je af wat fijn is voor komend jaar. En elke keer als je een kip (of een poes/ vogeltje/ hond) ziet die zichzelf schoonmaakt, vraag je dan af wanneer jij weer wat tijd aan jezelf besteed.

Een goed en schoon 2021, ook namens Mimie en Haan!

Inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en natuur in je mailbox?

X