Skip to main content

Thijs – mede-oprichter van Back to the Wild – schreef deze blog over het vinden van je passie. 

De zoektocht om je passie te vinden. Bij mij popt het beeld op van een mijnmannetje dat in een grottenstelsel opzoek is naar de ader van goud. Als je maar lang genoeg zoekt, dan vind je het. Ik zie dit anders en deel het graag met je ter inspiratie. Niet omdat dit perse waar is, maar mogelijk helpt het om te reflecteren op je eigen proces.

Ik denk dat iedereen alles kan en overal zijn of haar passie in kan vinden. Van aandelenhandelaar tot aan hippie, van zeezeiler tot aan verpleegkundige. Het enige wat maar hoeft te gebeuren is dat er een vonk ontstaat. Dat iets uit de wereld jou aanzet en je ergens energie van krijgt en er helemaal in op kan gaan. Alleen moet je daar wel voor openstaan. Wat ik veel om heen zie (en bij mezelf) is dat mensen vasthouden aan een rol die ze hebben. De succesvolle hipster, de harde werker, de vrije vogel, degene die altijd succes boekt… En hoe meer je ergens aan vasthoudt, hoe meer energie daarheen moet, hoe verkrampter het wordt. Het gevolg is dat je minder geraakt kan worden op al die andere rollen die jij kan vervullen. De focus is zo gericht, dat alles eromheen vaag wordt. Om geraakt te worden is dan soms een grote gebeurtenis nodig, zoals een burn-out, midlife crisis, een ongeluk of juist de geboorte van je kind of een intense verliefdheid.

Ik denk dat het vinden van je passie niet gaat over het zoeken van de goudader. Het gaat om de volgende twee dingen:

  1. Je minder identificeren met je rol en met wat je hebt. Het onthechten van jezelf met datgene. Het loslaten hoe belangrijk het voor je is. Dus waar hecht je je zo aan? En wat zou er gebeuren als je de betekenis daarvan wat laat vieren?
  2. Je gevoel meer toelaten. Door te vertragen, de natuur op te zoeken, te mediteren, oefeningen te doen die gaan over je gevoel. Waardoor je weer makkelijker een vonk krijgt, je makkelijker geraakt wordt.

En dan hoef je niet meer hard te zoeken naar die goudader. Dan hoef je alleen maar te wachten tot de vonk overgaat. En daar is ie dan: je passie. Zo makkelijk als dit klinkt zal het natuurlijk niet gaan. Dit proces vraagt discipline en je hebt minder controle. Maar hoe langer je het doet, hoe makkelijker de vruchten komen!

Hoe zit het met jouw proces? Ben je vooral hard aan het werk? Of meer aan het loslaten en voelen?

De magische header foto is van Kym Ellis via Unsplash

Inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en natuur in je mailbox?

X