Skip to main content

Hans was na intense jaren toe aan rust en ging in 2022 op Wadden Retreat naar Schiermonnikoog. In deze blog blikt hij terug op zijn helende ervaring.

Een keer op retreat, dat was wel iets voor mij vond een vriend en hij tipte mij Back to the Wild. Erg last-minute schreef ik me in zonder goed te weten wat en hoe. Ik was twee maanden eerder gestrand in het leven.  Helemaal tot stilstand gebracht door decennia maar door en door te gaan zonder echt te voelen hoe het met me ging. Noem het een overspannenheid, burn-out.  Tijd voor wat afstand en rust in de natuur waren broodnodig.

Ik was zenuwachtig en vond het erg spannend zo in een avontuur te stappen. Samen met onbekenden op pad en jezelf blootgeven. Het ontvangst door Peter en Liselotte aan wal was zo hartverwarmend en oprecht dat alle spanning onmiddellijk weg was. Het begin van een vijfdaagse.

Het stormachtige weer gaf het een extra dimensie en zou een mooie metafoor worden voor de reis die we samen maakten. Horloge en gsm moesten we inleveren en een programma bleef ook mysterieus. Back to the Wild begon plots heel helder te klinken. Moeilijk en heerlijk tegelijk.

Door heel veel zaken samen te doen werden we erg snel een hechte groep waar eenieder zichzelf mocht en kon zijn. Samen mediteren, wandelen, koken, praten, reflecteren en genoeg eigen tijd voor jezelf vloeide organisch door elkaar. Wat mooi om te zien hoe mensen verschillend kunnen zijn en zo met dezelfde zorgen en twijfels in het leven worstelen.

Met de dag klaarde het weer meer en meer op. Het was bevrijdend om terug rust te vinden en terug naar mezelf te keren. In mijn geval geen evidentie maar de natuur gaf me toch die kans.  Dit is wat ik nodig had.  Afstand nemen, rust gunnen, tijd nemen, ademen…

Na fijne dagen op het eiland, vele wandelingen, mooie meditatiemomenten en gezellig rond het kampvuur was het tijd om in te pakken. Elke deelnemer had een zelfde gevoel van in een bubbel te zitten.  Voor mij voelde het als een mooie droom. Zo lastig was het dan ook om de weg terug richting vaste land te nemen.

Op de boot terug was het ondertussen hoogzomer als was het nog maar april.  Wat een contrast met de dagen eerder. En zo voelde ik me ook opgeklaard en zonnig. Eens terug aan wal was ik sterk, zorgeloos en gelukkig als in mijn kindertijd. Zo’n bijzondere ervaring had ik niet eerder in mijn leven.

De prachtige natuur van Schier deed uiteraard alles maar zeker ook de organisatie van Liselotte en Peter overtrof alle verwachtingen. Wauw! Aarzel zeker niet om dit te ondernemen, want ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen hier iets aan hebben. Ik keerde met deze bijzondere ervaring en dankbaarheid terug huiswaarts.


Is dit retreat iets voor jou? Op deze pagina vind je alle info en data.

Ik wil meer weten over het Wadden Retreat
X