Skip to main content

Onderstaande blog is geschreven door Thijs, één van de oprichters van Back to the Wild. Hij schreef dit in de dagen na een 10-daagse stilte-retreat in de zomer van 2019.

Drie jaar geleden zaten we op het strand van Nicaragua. Peter leefde in een hangmat op dat moment en ik zat de maanden daarvoor op een zeilboot op de oceaan. We waren intens gelukkig, keuzes maken ging makkelijk en het leven leek als vanzelf te gaan. We beseften dat de kracht van de natuur hier een grote rol in speelde en daar wilden we meer mee doen: Back to the Wild was geboren.

De eerste retreat was een jaar later in Noorwegen. Ik herinner me het moment dat we genoeg deelnemers hadden nog goed: intense vreugde én angst: kunnen wij dat?

Het bleek dat we het konden en dat we het fantastisch vonden. Het jaar daarop volgden meerdere retreats.  We werkten vaak op het strand: eerst kitesurfen, dan werken en als afsluiter nog even het water op. De retreats liepen vol, we werden benaderd door een landelijke krant en we hadden niet het gevoel dat we aan het werk waren. Oftewel, het ging soepel en met plezier! Werken aan de droom. Vanuit de energie die we hadden toen het idee ontstond.

Een jaar geleden besloten we om het groter te maken. Meer retreats, nieuwe producten en een strakke uitstraling inclusief nieuwe website. Vol enthousiasme aan de bak! Dat betekende wel dat we er hard aan moesten trekken. Want ja, die retreats moeten gevuld, de site kost altijd meer tijd dan je denkt en leren hoe marketing werkt gaat ook niet vanzelf. Gevolg was ook dat de flow die we daarvoor hadden minder werd. In plaats van met de stroom mee zwemmen, voelde het soms als tegen de stroom in zwemmen.

Deze zomer ben ik zelf weer op retraite gegaan. 10 dagen stilte, een Vipassana retraite. En daar begon ik weer de energie te voelen die ik had aan het begin. Intense blijheid over de kracht van de natuur, het effect op deelnemers en op mijzelf. Ik voelde weer waar ik het voor deed. Het vertragen. Van denken naar voelen. Openstellen voor wat er is en nieuwsgierig zijn naar wat er opkomt.

Ik besefte me dat de groei van Back to the Wild het afgelopen jaar een doel op zich was geworden. “De grootste club worden als het gaat om persoonlijke- en teamontwikkeling in de natuur”, hadden we geinend gezegd. Maar dat geinen werd wel erg serieus. En dat is zonde, want behalve dat het plezier minder wordt, is wat wij nastreven: reconnect with nature, reconnect with yourself. En als je dat zelf minder doorleeft, ja dan wordt het moeilijk 😊.

De kracht van Back to the Wild zit voor mij in de energie waarmee het begon. Dat ik zelf de kracht van de natuur heb ervaren en dat graag wil delen. Dat ik met de flow mee ga. Natuurlijk zal ik weer eens in de ‘te hard en met oogkleppen op’ valkuil vallen. Het vraagt van me om er regelmatig uit te stappen. Zonder doel de natuur in gaan, vertragen en me weer verbinden met de natuur en met mezelf. Oftewel, practice what you preach.

Ik ben deze zomer in ieder geval weer opgeladen. We hebben plannen en ambities én we laten ons verrassen door wat er opkomt. Op naar de toekomst, go with the flow.

Zelf opgaan in de flow van de natuur? Check onze wilderness retreats of kijk of een solo weekend wat voor je is!

Als eerste weten wanneer onze nieuwe reizen zijn?

X