Skip to main content

Wel eens een situatie meegemaakt waarbij je dacht “wow, dit kan geen toeval zijn”? Dan was het dat ook niet, aldus Carl Jung die voor zulke situaties in 1930 de term synchroniciteit introduceerde. Synchroniciteit kun je vertalen als ‘meer dan toeval’, ‘toeval-plus’, of ‘zinvol toeval’. De persoon waarover je droomde op diezelfde dag tegenkomen in de trein. Een zwerm vogels langs zien vliegen terwijl je net besluit op wereldreis te gaan. Je vriendin die belt op het moment dat jij haar net wilde bellen.

Ons favoriete boek over deze vorm van toeval is van Joseph Jaworski: Synchronicity – The Inner Path Of Leadership. Waarom? Het lukt Jaworski om de magie van het leven in woorden te vatten en daarmee inspireert hij ons om de week in Noorwegen vorm te geven. In zijn boek neemt hij je mee in zijn eigen levensverhaal. Op dit pad zijn er cruciale momenten waar zijn leven een andere wending neemt. Momenten waarop synchroniciteit een grote rol speelt. De drie belangrijkste lessen uit dit boek:

1. Open staan voor het leven

‘Zinvol toeval’ suggereert dat bepaalde gebeurtenissen je iets willen vertellen. Dat er een onderstroom is in het leven. Iets dat je nu (bewust) misschien nog niet weet, maar dat later op z’n plek zal vallen. Jaworksi beschrijft dit op een manier die raakt en je ook laat nadenken over je eigen houding. Op het moment dat je open staat voor het leven, je ogen en oren openhoudt en zoveel mogelijk in het moment leeft komt er meer synchroniciteit in je leven. Een leven waarin je met de stroom mee kunt bewegen, in plaats van er tegenin te zwemmen.

2. Vertrouwen

Stel je een natuurfotograaf voor die een week wacht op het juiste moment – de tijger loopt langs en kijkt recht in de lens. De fotograaf is de hele week alert en weet precies wat moet gebeuren op het moment dat de tijger langs loopt. Als je dat vergelijkt met je eigen leven, weet jij dan op zo’n moment precies wat jij moet doen? Vertrouw je op jezelf, op het leven? Jaworski beschrijft deze momenten in het boek fenomenaal. Momenten waarop een innerlijke bron je vertelt wat de juiste keuze is. En hoe je op deze momenten het met je hoofd soms niet begrijpt, maar je lichaam de beste raadgever is.

3. Natuur

Jaworski beschrijft in zijn boek een vision quest. Dit is de lange versie van een 24-uurs solo, vier dagen en drie nachten alleen in de wildernis. In deze quest gaat hij letterlijk op in de natuur om zich heen. Je leest hoe hij hierdoor in contact komt met de onderstroom van het leven. Keuzes zijn hierdoor geen keuzes meer – hij voelt precies wat de volgende stappen moeten zijn. Vol vertrouwen, in volledige openheid voor het leven.

Meer van Jaworski

Naast Synchroniciteit zijn later ook nog de boeken Source en Presence uitgekomen. Boeken die dit pad verder verkennen en ook het ontstaan van de beweging rond Theory U, waarop onze reizen zijn gebaseerd, omschrijven.

Wil je meer weten over onze reizen? Check dan onze opzet van een week in de natuur of reserveer meteen je plek!

X