Skip to main content

Dorus werd 40 en gaf zichzelf de Wadden Retreat naar Schiermonnikoog cadeau. In deze blog blikt ze terug op haar ervaring in het voorjaar van 2022.

Al jaren wist ik van het bestaan van Back to the Wild. Ook wist ik dat er een moment zou komen dat ik er klaar voor was. En dat moment kwam in januari van dit jaar. Na twee jaar Corona en lock downs met een baby (inmiddels peuter) en het vooruitzicht van een veertigste verjaardag, had ik zin in avontuur. Terug naar mezelf, de natuur, nieuwe ervaringen, mensen en uitdagingen. Het wadden retreat was een no brainer, Schiermonnikoog was mijn tweede thuis in mijn jeugd en vijf dagen leek me de perfecte periode om goed los te komen van alles. Een cadeau voor mezelf, inschrijven dus!

Woensdagochtend vroeg zit ik in de trein met mijn backpack, wandelschoenen en een intens gelukkig gevoel. No matter what happens, deze vijf dagen zijn helemaal van mij. We ontmoeten elkaar bij de boot richting Schier. Nog even onwennig verkennen we elkaar. Ik vind het een fijne, interessante mix van mensen. De boottocht, de wandeling naar ons kamp en de zoute lucht van het eiland maken me los van mijn dagelijkse leven. Trots zet ik zelf mijn tent op, dit is mijn huisje de komende dagen.

De eerste middag is luchtig, maar doordacht. We gaan strandjutten. Zien wat je normaal gesproken voorbij loopt. Wat is het? Waar komt het vandaan? En tegelijkertijd kennismaken met dit mooie eiland. Vanaf dat moment wordt me langzamerhand duidelijk hoe goed dit programma in elkaar zit. Een reis door verleden, heden en toekomst. Met begeleiders die weten wat ze doen en bijsturen indien dat nodig is. En gezien het onstuimige weer, is dat bijsturen zeker nodig. We kruipen bij elkaar in de gezamenlijke tent en delen de onrust en het ongemak dat het weer met zich meebrengt. Nog een extra element om te doorstaan. En zo is deze retraite net het leven zelf. Als op vrijdag de zon begint te schijnen, voelen we ons licht, vrolijk en opgewarmd.

Mijn twee hoogtepunten zijn bij uitstek een duik in de koude Noordzee op zondagochtend. Een bovennatuurlijke ervaring, waar ik nog steeds met kippenvel aan terugdenk. En een wandeling alleen over het stille eiland, waarbij ik me realiseerde dat ik bijzonder goed met mijzelf door het leven kan. En hoe waardevol dat is. De vraagstukken die ik van te voren in gedachten had, bleken ondergeschikt aan een andere agenda (waar ik van te voren geen weet van had). Mede door hoe Back to the Wild dit programma heeft opgezet en hoe het begeleid is, ontstond daar ruimte voor. Ik ben heel dankbaar voor deze ervaring en zet de volgende vast op mijn verlanglijstje 🙂


Is dit retreat iets voor jou? Op deze pagina vind je alle info en data.

Ik wil meer weten over het Wadden Retreat
X