In tijden van crisis kan ondernemen en samenwerken spannend zijn. De druk wordt groter en meningsverschillen worden uitvergroot. Dat hebben we zelf de afgelopen periode ook ervaren. Je kan lang over dingen nadenken, maar je gaat het echt voelen als het spannend wordt. En daar waar het spannend is, zit juist de groei. Deze keer een blog over onze eigen corona uitdagingen.
Afgelopen zaterdag zouden we vertrekken voor de wilderness retreat naar Noorwegen. De afgelopen weken gingen we door een intens proces: het gaat wel door, het gaat niet door, wel, niet, wel, niet… AAAHH! Uiteindelijk hebben we besloten niet te gaan. In deze blog lees je hoe we tot deze keus gekomen zijn, hoe we dit proces ervaren hebben en wat we ervan leren.
Begin juli werden reisverboden in Europa steeds meer ingetrokken: de weg was vrij om de Noorse wildernis in te trekken. In augustus begon het te veranderen toen corona weer opkwam in Nederland. De Noorse overheid plaatste Nederland op de lijst voor verplichte quarantaine bij aankomst. Eerst 10 dagen in quarantaine was natuurlijk geen optie. Balen maar helder. Totdat… de lokale overheid ons de mogelijkheid gaf de retreat zélf aan te merken als quarantaine. Vanaf dat moment zijn we gaan uitzoeken wat de consequenties, scenario’s, kansen en mogelijkheden waren. En daar begon voor ons ‘het leren’ door corona.
Gedreven door het feit dat de retreat juist nu ongelofelijk waardevol is zagen we overal kansen en mogelijkheden. Bij een drempel vonden we oplossingen of werkten we eromheen. Alles zodat het door kon gaan. Maar het proces kostte ook veel energie. Het schuurde soms tussen ons, want de ene dag wist Peter zeker dat we zouden gaan en twijfelde Thijs, en de volgende dag was het andersom. We gaven elkaar niet elke keer alle ruimte om te uiten hoe je erin stond. Daarnaast was er ook een impliciete strijd tussen waarden van Back to the Wild. Aan de ene kant hadden we het gevoel dat het juist nu goed is om de natuur in te trekken en moet je je niet alleen laten leiden door angst. Terwijl aan de andere kant reizen naar Noorwegen werd afgeraden en we iets deden wat niet gepast was.
We merkten gaandeweg dat we tegen de stroom aan het inzwemmen waren. Terwijl Back to the Wild juist staat voor leven vanuit vertrouwen en rust. Om met de flow mee te gaan en juist niet tegen de stroom in. Uiteindelijk hebben we samen met onze lokale gids besloten om de retreat te cancelen. Want wat als iemand op Schiphol geweigerd zou worden om te vliegen vanwege een milde verkoudheid? En wat als iemand tijdens de reis corona zou krijgen? En sterker nog, wat als de lokale overheid het idee van ‘quarantaine in het bos’ op het laatste moment toch niet zou toestaan? De risico’s waren te groot en het klopte niet om de reis door te drukken.
Het proces om tot het besluit te komen was erg waardevol voor ons. De belangrijkste lessen en inzichten hieruit:
- Het belang van uitzoomen. Het was heel makkelijk om de inhoud en details in te gaan. Maar waar zijn we mee bezig als we uitzoomen?
- De wijsheid van je lichaam gebruiken. We werden ons steeds meer bewust van wat energie kost en wat energie oplevert. Wat klopt en wat niet klopt. Ons lichaam liegt niet en door meer daarnaar te luisteren werd het keuzeproces simpeler.
- Juist bij soort keuzes daar echt tijd voor nemen. Dat dingen even tussendoor bespreken niet zo handig is. Juist door meer tijd te nemen komt er ook ruimte voor wat er onder de oppervlakte speelt, informatie die heel waardevol is en de keuze uiteindelijk makkelijker maakt.
Groei zit juist in momenten waar het spannend wordt. En dat kan je alleen maar ervaren als je er echt in zit. Vanaf de zijkant reflecteren kan heel leuk zijn, maar het is ook veilig. Dus als het spannend wordt, duik erin. Laat je door de wildwaterbaan meenemen en ervaar het allemaal: blijdschap, boosheid, trots, angst, verdriet. En wissel de wildwaterbaan af met rustiger vaarwater. Waar je van een afstandje kan reflecteren. In dat proces, het ervaren en het reflecteren afwisselen zit onze en ook jouw groei!
Warme groet!
Thijs & Peter